Jesień i zima to trudny czas dla organizmu. Wówczas łatwo o infekcję. Warto wspierać swój układ odpornościowy, sięgając po owoce i warzywa. Tylko które warto w tym czasie jeść?
Jesień oraz zima to czas, kiedy łatwiej o przeziębienie czy infekcję. Dlatego tak ważne jest to, by w tym okresie szczególnie zadbać o swoją dietę. Powinna być bogata w składniki mineralne oraz witaminy. A znajdziemy je w sezonowych warzywach i owocach. Po jakie najlepiej jest sięgać, gdy minie lato?
Po jakie warzywa warto sięgać jesienią? O tej porze roku najlepiej jest jeść cukinię, czosnek, kapustę, cebulę, marchew, paprykę, buraki, pomidory, ziemniaki, bataty, pietruszkę, brokuły, kukurydzę czy fasolkę szparagową. Jednakże za królową jesieni jest bez wątpienia uznawana dynia, która jest jednocześnie źródłem beta-karotenów, kwasu foliowego, magnezu i witamin z grupy B. Jedzenie jej działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Z kolei włączenie do diety szpinaku i jarmużu gwarantuje dodanie nam sił oraz energii na cały dzień. Wspierają układ odpornościowy oraz nerwowy. Cukinie i bakłażany zawierają zaś bogactwo antyoksydantów oraz poprawiają trawienie. Buraki to ogromna dawka żelaza, dlatego powinny sięgać po nie szczególnie osoby z anemią oraz te, które chciałyby wzmocnić swój układ krwionośny.
Czosnek oraz cebula to z kolei naturalne antybiotyki. Warto je jeść szczególnie w okresie zachorowań oraz osłabienia organizmu. Mają bowiem silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Mogą być doskonałym uzupełnieniem leczenia przeziębień.
Jesień to niewątpliwie idealny czas dla cytrusów. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty – w tym czasie smakują najlepiej i są najbardziej soczyste. Cytrusy to ogromna dawka witaminy C, już zjedzenie jednej pomarańczy czy dwóch mandarynek jest w stanie zaspokoić dzienną dawkę na jej zapotrzebowanie. Z kolei zawarte w tych owocach olejki eteryczne korzystnie wpływają na nasze samopoczucie, działają odprężająco i relaksująco. Cytrusy zawierają także naringinę, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Spożywanie ich nie tylko zwiększa odporność, ale też zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
O tej porze roku warto także spożywać jabłka i gruszki, które są źródłem żelaza, cynku, potasu i błonnika. Do tego są niskokaloryczne i zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Owoce te wzmacniają także układ krwionośny. Gruszka dodatkowo pozwala zapobiegać zaparciom.
Warto mieć na uwadze, że zawsze lepiej jest sięgać po lokalne produkty, o czym większość osób zapomina, widząc uginające się od nadmiaru towarów półki w marketach. Wybieranie jednak takich owoców i warzyw, to nie tylko wsparcie rodzimych producentów, ale też gwarancja, że nie musiały one przebyć wielogodzinnej drogi w skrzyniach, zanim trafiły do sklepów. Jest więc znacznie większe prawdopodobieństwo, że takie pożywienie będzie zawierało mniej chemii, a ta jak wiadomo, nie jest dobra dla naszego organizmu.
Zdj. główne: Dan-Cristian Pădureț/unsplash.com