Jesienią nadchodzi pora zbiorów późnych odmian pietruszki czy marchwi, Są to warzywa, które z powodzeniem można przechowywać zimą. Jak je zbierać i jak przechowywać, by długo nadawały się do spożycia?
Warzywa korzeniowe cieszą się ogromną popularnością. W Polsce hoduje się je w wielu przydomowych ogródkach. Powód jest prosty – są smaczne, zdrowe, dostarczają organizmowi mnóstwa witamin i składników mineralnych, a do tego można je przechowywać i jeść przez całą zimę. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy należy je zebrać i jak przechowywać, by móc się nimi cieszyć przez cały sezon.
Oprócz nowalijek i warzyw zbieranych latem są też takie, o których mówi się „warzywa późniejsze”. W zależności od gatunku wysiewane są od marca do czerwca. Z kolei ich zbiór przypada na okres od września do końca października. Wśród takich warzyw największą popularnością cieszą się marchew oraz pietruszka.
Marchew zbiera się od połowy września do połowy października. Bardzo ważne jest to, by wykopać ją, jeszcze zanim nadejdą pierwsze przymrozki – dlatego trzeba śledzić pogodę na bieżąco. To, kiedy zostanie zebrana, jest bardzo ważne w kontekście późniejszego przechowywania. Warzywa zebrane zbyt wcześnie lub za późno dużo trudniej przechować. Specjaliści zalecają także, by wykopywać marchew w pogodny dzień, nie powinno się tego robić po deszczu lub w jego trakcie. Chodzi o to, że w takich warunkach jest mniejsze ryzyko, że korzenie zostaną uszkodzone. Mokrą marchew też się gorzej przechowuje – może pojawić się na niej pleśń i szybciej się zepsuje.
Po wyrwaniu korzeni trzeba pamiętać, aby usunąć nać, co sprawi, że marchew tak szybko nie zwiędnie. Trzeba ją przechowywać w kopcach lub wentylowanych, chłodnych pomieszczeniach. Najlepiej jest trzymać ją w pomieszczeniach o temperaturze od 0,3℃ do 0,5℃ oraz o wilgotności od 95% do 98%.
Pietruszka powinna być zbierana w połowie października, zanim nadejdą pierwsze przymrozki. Ważne, by była w pełni dojrzała, w innym przypadku będzie ją trudniej przechowywać. Kluczowe podczas zbiorów są warunki pogodowe. Nie powinno być zbyt sucho, bo trudniej jest wyrwać korzenie i łatwiej je uszkodzić.
Pietruszkę należy przechowywać w drewnianych skrzyniach lub luzem w pomieszczeniu, gdzie temperatura powietrza wynosi od 0℃ do 1℃, a wilgotność utrzymuje się od 95% do 98%.
Burak ćwikłowy jest wrażliwy na temperatury, dlatego zaleca się, by zbierać go na przełomie września i października. Korzenie buraka, który ma być przechowywany, powinny mieć długość od 7 cm do 10 cm. Nie mogą być przymarznięte. Można je trzymać w kopcach lub chłodniach. Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić od 1℃ do 3℃, a wilgotność 95–98%.
Zbiory selera najlepiej zaplanować od połowy października do połowy listopada, gdy będzie już w pełni dojrzały. Świadczy o tym kolor liści – powinny być wybarwione. Seler najlepiej zbierać w pogodny dzień. Przy wykopywaniu trzeba podważyć korzenie i usunąć liście. Przechowuje się go w pomieszczeniu o temperaturze od 0℃ do 1℃ i wilgotności od 95% do 98%.
Zdj. główne: Nick Collins/unsplash.com