Kompostownik w mieszkaniu – czy to możliwe?

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Coraz więcej osób świadomie segreguje śmieci, dlatego powszechnym rozwiązaniem jest posiadanie kompostownika. Czy można mieć kompostownik w mieszkaniu?

Czym jest kompostowanie odpadów?

Kompostowanie odpadów jest ekologicznym recyklingiem, z którego powstaje nawóz bogaty w składniki odżywcze.

Kompostownik wg prawa

W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. zostały określone warunki dla kompostowników o objętości od 10 do 50 m3, czyli:

  • odległość od okien i drzwi powinna wynosić minimum 30 m,
  • od sąsiada 7,5 m.

Mikrokomopostownik

Mikrokompostownik nie jest obiektem budowlanym w świetle prawa, dlatego nie stosuje się regulacji prawnych dotyczących odległości od sąsiada. Mały kompostownik nie może zakłócać korzystania z sąsiedniej nieruchomości ani naruszać ogólnych norm społeczno- gospodarczych.

Czy każdy może założyć kompostownik?

Każdy, kto jest lokatorem mieszkania w bloku, może założyć kompostownik. Niezależnie, czy lokal posiada balkon, czy nie. Najnowocześniejsze kompostowniki:

  • spełniają wymogi sanitarne,
  • wyglądają bardzo estetycznie,
  • zatrzymują zapach biologicznych odpadów we wnętrzu.

Jakie są zalety założenia kompostownika w mieszkaniu?

Kompostowanie odpadów biologicznych w mieszkaniu ma bardzo wiele zalet:

  • jest ekologicznym rozwiązaniem ograniczającym produkcję odpadów;
  • można uzyskać naturalny nawóz do uprawiania roślin;
  • można uzyskać płyn do podlewania domowych kwiatów;
  • eliminuje zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne;
  • powoduje wolniejsze zapełnianie się kosza na śmieci
  • zmniejsza ryzyko nieprzyjemnych woni w mieszkaniu.

Jakie są zalety używania kompostu jako nawozu?

Kompost nazywany jest przez wielu ogrodników czarnym złotem, ponieważ:

  • jest w pełni naturalny,
  • jest zdrowym dodatkiem wzmacniającym uprawę,
  • jest darmowy,
  • jest bogaty w składniki odżywcze i minerały niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin;
  • pomaga przyjąć się roślinom po przesadzeniu;
  • przyspiesza procesy zachodzące w glebie.

Rodzaje kompostowania

Rodzaj kompostowania należy dobrać do miejsca:

  • kompostowanie pryzmowe – stosowane jest z dala od domów;
  • kompostowanie w pojemniku – kompostowanie w plastikowym pojemniku, ten sposób polecany jest dla osób posiadających działki lub ogrody;
  • kompostowanie z dżdżownicami – w tym sposobie kompostowania biorą udział dżdżownice, które przyspieszają cały proces. Sposób ten zalecany jest dla właścicieli balkonów, piwnic i garaży.

Metody kompostowania

Aby brzydki zapach nie wydobywał się poza kompostownik, odpady biologiczne należy poprawnie kompostować. Można to zrobić w:

  • sposób pasywny – naturalne kompostowanie, odbywające się w niskiej temperaturze. Metoda ta nie eliminuje mikroorganizmów wywołujących choroby;
  • sposób aktywny – kontrolowanie kompostownika, w którym rozkład odpadów jest ściśle monitorowany i regulowany. Rozkład odpadów odbywa się w wyższej temperaturze, co przyspiesza cały proces i likwiduje mikroorganizmy wywołujące choroby.

>> Zobacz też: Ponadczasowa biel na ścianie – proste rozwiązanie dekoracyjne

Jak długo powstaje kompost?

Szybkość powstawania kompostu jest zależna od:

  • metody kompostowania,
  • rodzaju pojemnika,
  • pory roku,
  • odpowiednich warunków do dojrzewania.

Kompostowanie zachodzi bardzo szybko w zamkniętym pojemniku, przy małej ilości odpadów.

Co można wrzucać do kompostownika?

Odpady, które są wrzucane do kompostownika, mogą wzbogacić kompost lub wywoływać nieprzyjemny zapach i obniżyć właściwości kompostu.

Do kompostownika można wrzucać:

  • organiczne odpady kuchenne, np. skorupki z jaj, obierki, fusy po kawie;
  • torebki po herbacie;
  • ścinki ogrodnicze ze zdrowych roślin;
  • resztki owoców i warzyw;
  • słomę;
  • wióry;
  • korę;
  • liście ze zdrowych roślin;
  • popiół drzewny;
  • torf;
  • nawozy mineralne;
  • pieczywo;
  • papier toaletowy, ręczniki papierowe, chusteczki – nie zawierające barwników.

Kompostownik do domu, jaki wybrać?

Kompostownik w mieszkaniu usytuowany jest najczęściej na balkonie lub w kuchni, dlatego powinien być dobrany do miejsca, w którym się znajduje. Do domu zaleca się kompostownik:

  • Bokashi – kompostownik do kuchni,
  • URBALIVE 57 – kompostownik na balkonie.
  • Wermikompostownik – kompostownik z hodowlą robaków, który można przetrzymywać na balkonie lub w piwnicy.

W jakim miejscu w mieszkaniu umieścić kompostownik?

Kompostownik domowy wymaga odpowiedniej lokalizacji, która chroni właścicieli mieszkania i sąsiadów przed nieprzyjemnym widokiem. Jeśli kompostownik znajduje się na balkonie, to w mroźne dni należy go przenosić do mieszkania.

Jak rozpocząć kompostowanie w mieszkaniu?

Jeśli miejsce i pojemnik na kompostownik jest wybrane, to należy przygotować początkowy materiał kompostowy. Najlepiej do tego nadają się rozdrobniony:

  • stary papier,
  • skorupki po jajkach,
  • wytłoczki od jajek,
  • kartony.

Materiały te należy położyć na dnie pojemnika, następnie przysypać ziemią, a na górę wysypać odpadki organiczne np. obierki z warzyw i owoców – całość należy dokładnie wymieszać.

O czym należy pamiętać, mając kompostownik w mieszkaniu?

Należy regularnie usuwać soki, które zbierają się na dnie kompostownika. W przypadku braku ich usuwania wytwarzają się niekorzystne dla kompostu bakterie i niemiły zapach.

Cały proces kompostowania trwa kilka miesięcy. Gdy kompost jest gotowy, ma ciemnobrązowy kolor i pachnie ziemią.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*