Jak przygotować teren pod warzywniak?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wizja warzyw z własnego ogródka jest kusząca. Zanim jednak zabierzesz się za rozsiew, dowiedz się, jak przygotować teren pod warzywniak.

Gleba powinna mieć odpowiednią strukturę, odczyn i ilość składników odżywczych, aby rośliny wzrastały prawidłowo. Z tego względu o ziemię należy dbać przez cały rok. Zaopatrz się w przydatne narzędzia i sprawdź, jakie czynności wykonywać w poszczególnych porach roku.

Jakie narzędzia będą potrzebne do przygotowania gleby pod warzywniak?

Przed zabraniem się za prace ogrodowe upewnij się, że w Twoim garażu nie brakuje takich narzędzi jak:

  • motyka – dzięki niej łatwiej usuniemy chwasty,
  • widły – pomogą wyciągnąć rozbudowane korzenie chwastów,
  • grabie – wyrównamy nimi glebę po odchwaszczaniu,
  • szpadel – jest potrzebny do przekopywania ziemi.

Warto zaopatrzyć się także w mniejsze narzędzia, na przykład łopatki, które ułatwią pielęgnację już wzrastających warzyw. Przydatny może okazać się jeszcze kwasomierz glebowy – dzięki temu urządzeniu ustalimy pH ziemi.

Jak przygotować teren pod warzywniak wiosną?

Najważniejsze prace ogrodowe wykonuje się wiosną. Przed zasianiem warzyw powinniśmy dokładnie usunąć chwasty (wraz z korzeniami), które szybko i gęsto się rozrastają. Po pieleniu musimy lekko spulchnić glebę – wystarczy przekopać ją na głębokości około 15–30 cm. W ten sposób rozbijemy skorupę warstwy ziemi. W dalszej kolejności skupiamy się na określeniu pH gleby. Jej odczyn powinien być zbliżony do obojętnego, więc musi wynosić od 6,5 do 7,4. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna, należy ją przekopać, a następnie wymieszać z ptasim obornikiem lub kwaśnym torfem wysokim, ewentualnie można wykorzystać zakwaszający nawóz. W przypadku gleby zbyt zasadowej musimy ją zwapnować, czyli przekopać i wymieszać na przykład z kredą nawozową czy wapnem magnezowo-tlenkowym bądź zastosować gotowe „wapno do odkwaszania gleby”.

Po ustabilizowaniu pH gleby nawozimy ją, wykorzystując odpowiednie środki. Najbezpieczniejsze są te organiczne, a więc kompost i obornik, które możemy wyprodukować we własnym zakresie. Kompostem nawozimy glebę przez cały rok, obornik najlepiej zostawić na jesień. Poza nawozami organicznymi warto zaopatrzyć się w produkty mineralne. Uważajmy jednak, aby stosować je z umiarem i według zaleceń producentów, ponieważ przenawożenie jest tak samo szkodliwe dla roślin jak niedobór składników odżywczych.

Jak dbać o ziemię latem i jesienią?

Choć to wiosną wykonujemy najważniejsze prace w ogrodzie, również w ciągu innych pór roku znajdzie się kilka czynności, o których warto pamiętać. Latem dbajmy o nawożenie rosnących roślin. Takie regularne zabiegi sprawią, że glebie nie będzie brakować składników odżywczych pobieranych przez wzrastające warzywa. Jesienią, kiedy zbierzemy już wszystkie plony, musimy usunąć resztki roślin, odchwaścić ziemię i ponownie ją przekopać. Potem odżywiamy glebę, nawożąc ją na przykład wspomnianym powyżej obornikiem. Z kolei pod koniec jesieni warto posiać na warzywniaku poplon, czyli zielony nawóz, który podniesie żyzność gleby, wzbogacając ją o pożądane składniki odżywcze. Na poplon najlepiej nadają się rośliny strączkowe i bobowate, na przykład fasola, gorczyca, peluszka, łubin wąskolistny i żółty czy rzepak jary i ozimy.

Zdjęcie główne: Zoe Schaeffer/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*